团队带头人:

◇国家大功率动力电池产业技术创新战略联盟专家委员会副主任

Scientific   Reports 编委

Materials   Technology 编委

Frontiers   in Energy Storage 评审编辑

◇在Adv. Funct. Mater., NPG Asia Mater.,   Nano Energy等期刊发表论文

80余篇,论文引用3000余次,H-index 30

团队成员:

杨  梅    南开大学博士

锂离子混合电容器

钠离子二次电池

翟  腾   中山大学博士

功能金属氧化物纳米材料的改性合成

碳纳米材料合成

基于储能应用的材料表面改性

全固态及准固态超级电容器

岳继礼   复旦大学博士

全固态薄膜锂离子电池和固态电池

新型钠离子电池电极材料

结合第一性原理计算和实验手段( XRDXAFSTEM

等研究电极材料的反应机理

研究方向:

Nano Energy Materials (NEM) research group in Herbert Gleiter Institute of Nanoscience work on all-solid-state thin film batteries, 3D flexible microbatteries, Supercapacitors, lithium-ion batteries, and new energy storage systems.

All-solid-state thin film lithium-ion batteries provide high safety, good stability in wide temperature range, high energy density and power density, and extremely long cycle life.

3D self-standing electrodes represent the state-of-art electrode design for advanced thin film microbatteries and flexible lithium-ion batteries.

Metal oxide quantum dots anchored graphene nanosheets are promising electrode materials for developing high-performance supercapacitors.

Nanoscale amorphous metal oxides/hydroxides are superior electrode materials for energy storage compared to their crystalline counterparts.